søndag den 17. maj 2015

Vi skal vidne

6. søndag efter påske - Enghøj Kirke
Johannesevangeliet 15,26-16,4

Forleden dag blev jeg spurgt om af en journalist, hvad jeg som præst kunne gøre for at få folkekirken til at følge med resten af samfundet og ikke gå i stå. Det er et af de spørgsmål jeg har mødt et par gange i min studietid og selvfølgelig også nu, hvor jeg står lige midt i det hele. Hvad kan du gøre, spurgte hun. Jeg svarede ikke på hendes spørgsmål, fordi jeg ikke ville gå med på hendes præmis. Hun mente at folkekirken var gået i stå og at jeg som nyindsat præst, på en eller anden måde, forpligtede mig på at redde den synkene skude.

Problemet er bare, at jeg ikke mener, at vi har med en synkene skude at gøre. Jeg mener ikke at folkekirken lever i en parallelverden ved siden af resten af samfundet. Jeg mener ikke at folkekirken er ved at gå i stå. Snarere tværtimod! Vi har med en levede folkekirke at gøre! Der er arrangementer for alle aldre, og det er min fornemmelse, at folk større grad benytter sig af tilbuddene, hvis de vel at mærke vil – for jeg tvinger ingen! Jeg møder dagligt et kæmpe gå-på-mod og en stor lyst til at lave og være kirke for alle. Jeg møder en medspiller i samfundet, ligesom alle andre er det, og som ønsker at være synlig og aktiv i lokalmiljøet.

Hvorfor dukker spørgsmålet op hos journalisten? Måske fordi hun selv føler sig sat af i forhold til folkekirken. Og når man selv bliver sat af, er der ikke lang vej til at vende situationen om og tænke, at det må være de andre den er gal med, og ikke én selv. At det må være de andre der er ”sat af”, når man nu ikke kan forstå eller følge med i hvad der foregår. Og sådan kan man så kaste bolden frem og tilbage i én uendelighed!

Er folkekirken virkelig sat af? Lad os prøve at vende den indad. Måske vi har hang til at gøre vores folkekirke og gudstjenesten til en mindestue – et sted der har nok i sig selv, og hvor minderne bærer stedet. I kirken kan vi samles, afskærmet fra verdens travlhed og virkelighed, og fejre kristentroen i ro og mag. I kirkerne er der – som regel! – fyldt med antikviteter og kunst, og der kan vi mindes Jesus og de gamle traditioner. Det er ligeledes et sted hvor man foretager sig ting, man ikke gør mange andre steder: vi synger salmer, beder, udfører rituelle handlinger og hører fortællinger fra en fjern fortid med et helt andet verdensbillede. Der hersker en tidløs orden og forudsigelighed, som på mange måder er fantastisk – indrømmet! – men som også er til fare for at blive en sovepude!

Det er noget af et angreb jeg her kommer med, men af og til kan det jo være meget godt, at gå lidt kritisk til værks – og også lade det gå ud over én selv! Jeg tror der kan ligge en pointe i, at vi som kirke og kristne skal bruge langt mere energi på at formidle for andre, hvad kirken og kristendommen er – ja, at vi skal være bevidste om, at vi alle sammen er vidner om Gud!

Det er det, som Jesus prøver at forklare sine disciple i dagens evangelium – som hverken er verdensfjernt eller uvedkommende, men faktisk rammer plet lige ned i vores egen tid og virkelighed.

Vi befinder os i en tid hvor Jesus gør klar til at forlade jorden. Dagens evangeliefortælling stammer, som de fleste andre i denne tid, fra skærtorsdags aften. Disciplene har lige fået at hvide, at Jesus snart skal dø, og Jesus finder det derfor nødvendigt at tage afsked med sine disciple og fortælle dem, hvad de skal gøre, når han engang ikke er der længere ved siden af dem.

Guds ånd skal komme til jorden – det er den som kaldes talsmanden – som skal vidne om Gud, på samme måde som Jesus selv er Gud og selv har vidnet om Gud. Men Jesus siger også, at disciplene skal vidne om ham. Ja, disciplene skal på egen hånd trodse deres frygt og modgang, når de bliver forvist fra synagogen, afvist af folket, og selv gå ud og vidne om det de har set og det de har hørt. Og i alt dette har de Gud med sig i ånden.

Og hvorfor, kunne man spørge, er det nødvendigt for Jesus at give dem denne påtale? For det er jo mildest talt en opsang til at gøre noget ved det og til at udbrede budskabet om sig selv efter sin død. Ja, det gør han fordi han ved, at de ellers vil sidde og putte med det, og ikke komme videre. Det er bl.a. det vi ser og hører om første søndag efter påske, da disciplene gemmer sig inde i huset for lukkede døre af frygt for jøderne. De tør ikke og de er bange. De gør stuen de sidder i til en mindestue om Jesus, hvor de kan samles i ro og mag, afskærmet for den faretruende omverden. De kan gøre det, som alle andre rundt om ikke gør så meget: synge sange, bede til Jesus, høre og dele fortællinger om deres oplevelser om Jesus. Men de kommer ikke ud med det!

Måske disciplene har brug for at blive spurgt af en journalist om, hvordan de vil redde deres synkende skude, når Jesus nu er død...

Minder kan bruges forskelligt. Man kan sætte sig tilbage i lænestolen og mindes den tid der var og de personer der fyldte i tiden, men minder kan også bruges fremadrettet. ”Må jeg lige minde dem om…” siger vi, og derefter handler vi og agerer vi på mindet. Minder kan være et springbræt til se fremad og se til det, der skal komme. Og det er denne betydning af mindet, som Jesus henviser til, når han byder både disciplene og os til at vidne om ham.

Den kærlighed og den virkelighed som Jesus viste disciplene, da han gik på jorden sammen med dem, og som Gud hver dag skaber i os med sin ånd, det er den skal vi leve i og leve af! Når vi lever i den kærlighed og i hans ånd, og ikke sidder og gemmer den væk i en mindestue, da bliver vores liv til et vidne om Gud for andre. Ja, når vi lader kærligheden og ånden tale i vores liv og giver den plads til at udfolde sig, så taler den også ordet videre til dem vi møder i livet, og da er vi, som dem vi er og det vi gør, vidner om Guds kærlighed!

Og det er klart, at vi altid må overveje denne udfoldelse, og hele tiden vurdere om vi er på rette spor eller om der kunne gøres noget andet. Vi har fået en opgave som kristne og som kirke, i altid at vidne om Kristus og den kærlighed der strømmer fra Gud, ved netop at leve i den. Så journalisten har måske en pointe, hvis hun ikke kan se, at det er det vi gør og det der sker. For ellers havde hun vel ikke spurgt så kritisk…


Vi skal vidne – på hver vores måde, så tungt vi kan bære, så let vi kan flyve! Vi skal vidne, så Gud kan blive herliggjort ved Jesus Kristus. Så Gud kan være noget godt og lyst og herligt for os selv og for alle andre rundt omkring. Vi skal vidne! Det er en opgave fra Gud. Men at vi får en opgave fra Gud betyder også altid, at vi ikke er opgivet. For styrken og modet til denne opgave – til at leve i kærligheden og ånden – kommer også altid fra Gud. Han er med os i alt hvad vi gør og foretager os. Han er med os, når vi møder modstand og søger trøst. Han er med os i sin ånd, til liv og inspiration, når vi går ud i verden og møder vores medmenneske. 

Lov og tak og evig ære være dig vor Gud
Fader, Søn og Helligånd
Du som var, er og bliver een sand treenig Gud
Højlovet fra første begyndelse
Nu og i al evighed 

Amen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar